TISDAG

jag hann iaf skriva rubriken igår innan jag somna med telefonen i handen.

herregud jag är helt knäckt… kan knappt hålla ögonen öppna.

som de flesta vet fick jag börja med levaxin i samband med graviditeten. jag slutade tvärt i samband med lovas födsel beordrat av barnmorskan.

12 veckor utan levaxin idag & jag känner mig helt ur balans.

det är nog svårt att förstå för er som inte alls är insatta eller har hört om obalans i sköldkörteln tidigare. jag är själv väldigt ovetande om vad det är som faktiskt händer med kroppen.

Sköldkörteln sitter på halsens framsida och producerar hormoner som påverkar nästan alla kroppens funktioner. Om sköldkörteln tillverkar för lite hormoner kan du få hypotyreos. Då får du låg ämnesomsättning och kroppen går på lågvarv. Du kan också få hypotyreos efter att sköldkörteln har opererats bort.

Sköldkörtelns viktigaste funktion är att styra ämnesomsättningen i kroppen. Det sker genom att sköldkörteln bildar hormon som kallas tyroxin eller T4, och trijodtyronin eller T3. Sköldkörtelns funktion styrs i sin tur av hormonet TSH, tyreoideastimulerande hormon, som bildas i hypofysen vid hjärnan.

Det finns flera slags hypotyreos och vanligast är att bristen på sköldkörtelhormon beror på kronisk sköldkörtelinflammation. Då påverkar immunförsvaret organen och det ger en bestående inflammation i sköldkörteln som gör att funktionen långsamt försämras. Det krävs oftast livslång behandling med läkemedel mot hypotyreos.

Symtom

Det här är exempel på tidiga symtom:

 • Trötthet eller mindre ork.
 • Depression. 
 • Koncentrationssvårigheter.
 • Frusenhet.

Senare kan du få de här symtomen:

 • Torr hud och torrt hår.
 • Förstoppning.
 • Viktökning.
 • Minnessvårigheter.
 • Långsam hjärtrytm.
 • Ont i leder och muskler. 
 • Svårare att få barn.
ja det är sjukt jobbigt! det liksom känns som att hela systemet lägger av. man är långt ifrån sig själv.
jag ska ta nya blodprover idag så får vi se om jag måste börja med levaxinet igen eller om det bara är höstmörkret som slagit till 😂 skämt & sido, jag tror att jag möjligtvis borde ha trappat ner & inte slutat tvärt med tanke på den höga dosen jag gick på under ett helt år.
vad är era erfarenhet kring detta?
Kram

1 Comment

 1. En intressant bok om just hormoner, är hormon bibeln 2.0 skriven av Martina Johansson, rekommenderar jag varmt.

Write a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *